“…όσοι γράφουν το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Δεν έγινε πλούσιος κανείς ποτέ από την συγγραφή” – Λένα Μαυρουδή Μούλιου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Λένα Μαυρουδή Μούλιου , την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της: Βιογραφικό Λένας Μαυρουδή Μούλιου Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Κανείς από την οικογένεια, πλην […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Λένα Μαυρουδή Μούλιου , την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της:

Βιογραφικό Λένας Μαυρουδή Μούλιου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα.

Κανείς από την οικογένεια, πλην εμού, δεν είχε καλλιτεχνική η Συγγραφική κλίση.

Η ενασχόλησή μου με τη μουσική άρχισε σε προχωρημένη Εφηβεία και επισημοποιήθηκε με ένα πτυχίο Πιάνου εκεί γύρω στα είκοσι δύο μου,  σαν αποτέλεσμα σκληρής μελέτης επί 24ώρου βάσεως.

Έγραψα πολλή ορχηστική μουσική και πάμπολλα τραγούδια και όλο μου το μουσικό έργο το θεωρώ σαν έργο ψυχής.

Με τη συγγραφή ασχολούμαι τούτα τα τελευταία μου τέσσερα χρόνια ένα είδος διαφορετικής εκτόνωσης συναισθημάτων. Τόσο δα ένα έναυσμα και τα γρανάζια της συγγραφής παίρνουν μπρος και γυρίζουν non stop.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Δέκα εννέα(19)ογκώδη βιβλία, Μυθιστορήματα, Νου-Βέλες, αφηγήματα, Συλλογές διηγημάτων. Αυτά τα τελευταία αναρτώνται επί καθημερινής σχεδόν βάσης από τα διάφορα blogς και ηλεκτρονικά περιοδικά στο διαδίκτυο, και πάρα πολλά εξ’ αυτών έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς με Αριστεία, Βραβεία Επαίνους και Διακρίσεις, για τα οποία νιώθω ευγνώμων και υπερήφανη οφείλω να  ομολογήσω.

Και συνεχίζω όσο μού επιτρέπει ο Θεός».

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

«Πάντα αυτό έκανα.Έγραφα μουσική, στίχους για τα τραγούδια μου, σε ένα ερασιτεχνικό στούντιο στο σπίτι. Ήμουν την ίδια στιγμή Συνθέτης, Εκτελεστής ακόμη και τραγουδιστής καθώς ηχολήπτης, τεχνικός και όποια άλλη ιδιότητα ήταν απαραίτητη για να γραφτούν τα έργα της ψυχής μου στη μπομπίνα του μαγνητοφώνου. Η μουσική μου, γνωστή στους φίλους αλλά ξέροντας το πώς κινούνται τα πράγματα με τις δισκογραφικές δεν κυνήγησα την προβολή της μέσω αυτών.

Η Συγγραφή ήρθε πάρα πολύ αργότερα σαν συνέχεια της Σύνθεσης ένα πράγμα. Το γράψιμο στην όποια του μορφή, είναι μια δεύτερη μου Φύση».

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες,διάθεση και γνώσεις να συνεισφέρεις;

«Τα γραπτά μου είναι πεζά και σπάνια γράφω-δεν τολμώ να το πω-ένα ποίημα. Κατά βάση είμαι Παραμυθού, λατρεύω τη μυθοπλασία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γράφω αληθινές ιστορίες και μάλιστα βιωματικές με απώτερο σκοπό κάποτε τα εγγόνια μου να με μάθουν πιο πολύ μέσω αυτών των ιστοριών».

Σε ποιον Εκδοτικό Οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

«Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, αρκεί ο Εκδοτικός να με εμπιστευτεί και να συνεργαστούμε αφού όμως λάβει υπ‘ όψιν του ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μια ας την πούμε συνέκδοση και πολύ λυπάμαι γι΄ αυτό. Είναι κρίμα, γιατί είκοσι σχεδόν βιβλία μου, τυπωμένα, αυτήν την ευκαιρία περιμένουν».

Τι είναι για σένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

«Αν πω ότι γράφω ΜΟΝΟ για μένα θα είναι ψέμα. Πάντα γράφοντας, έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πώς αυτό θα το δει ο αναγνώστης, μπαίνω και λίγο στη θέση του. Αν ήταν να έγραφα μόνον για μένα, θα ήταν αυτό ένα και μοναδικό βιβλίο μαμούθ, απλά χωρισμένο σε κεφάλαια, όπως και η ζωή μου. Η Συγγραφή έχει δύο σκέλη, ΓΡΑΦΗ –ΑΝΑΓΝΩΣΗ».

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο, Τι σού αρέσει και θα ήθελες να παραμείνει ως έχει;

«Εκείνο που εύχομαι είναι, να πάψει αυτό το αλισβερίσι εκδοτών με συγγραφείς με γνώμονα το χρήμα. Δεν μπορώ να το κατανοήσω. Ο ΜΑΜΩΝΑΣ ΘΑ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΚΟΜΑ; Δηλαδή ο μη έχων την εύνοιά του δε πρέπει ποτέ να αξιωθεί να δει πάνω στο ΕΤΟΙΜΟ βιβλίο του ένα ΙΣΒΝ και το λογότυπο ενός όποιου εκδοτικού που θα το… καταξιώσει στο χρηματιστήριο αξιών της αγοράς;

Θα ήθελα να γινόταν ό, τι παλιά. Πήγαινες το έργο σου σε έναν εκδοτικό και αν τους άρεσε το κρατούσαν, αν όχι το έπαιρνες και πήγαινες σπίτι σου. Κοντολογίς, δεν ήταν θέμα πορτοφολιού».

Με άριστα το δέκα πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

«Η βαθμολογία στον εαυτό μου είναι φορές που είναι καλή, αλλά και φορές που τον αξιότιμο εαυτό τον στήνω στον τοίχο και τον εκτελώ εν βρασμώ ψυχής. Και ξέρεις αυτό δεν είναι καλό, γιατί σπάζει την αλυσίδα του κεφιού και της έμπνευσης. Που σημαίνει η βαθμολογία είναι εκεί κάπου στη μέση, λίγο πάνω λίγο κάτω. Και μη ξεχνάμε ε; Το καβάλημα του καλαμιού είναι άτιμο πράγμα. Το απεχθάνομαι όπου το συναντώ, ακόμη και στους φτασμένους».

Πιστεύεις ότι οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και τη δόξα;

«Ναι όσοι γράφουν το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Δεν έγινε πλούσιος κανείς ποτέ από την συγγραφή. Ακόμη και οι Μεγάλοι μας δημιουργοί στον ελεύθερο χρόνο τους έγραφαν όντες υπάλληλοι είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτικοί. Τώρα όσον αφορά τη Δόξα χρειάζεται και λίγη τύχη και αν είναι να ‘ρθει θε να ‘ρθει, αλλιώς… άστα να πάνε».

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό σου που έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

«Ο βασικότερος εφιάλτης μου είναι να μην μού πάθουν κακό οι άνθρωποί μου. Εγώ όταν είμαι στενοχωρημένη απλά δεν υπάρχω. Διαλύομαι. Όχι μόνον δεν γράφω αλλά δεν με ενδιαφέρει και τον πόνο μου να τον μεταφέρω  στο χαρτί. Ποιον μπορεί να ενδιαφέρει ο λογοτεχνικός μου πόνος; Του φτάνουν τα δικά του τα βάσανα».

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σού κάνουν και γιατί;

«Δεν θα έλεγα ότι μισώ κάποια ερώτηση. Αρκεί να μην είναι αδιάκριτη και κουτσομπολίστικη».

Και η ώρα σου να ανταποδώσεις την… ιερά εξέταση που πέρασες από αυτήν την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μία δική σου λογοτεχνική ερώτηση ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου.

«Και τώρα, για πες μου κάτι. Αν εσύ ήσουν ο συνεντευξιαζόμενος ποια μου απάντηση δεν θα έδινες ΠΟΤΈ. Από περιέργεια ρωτώ, για να δω αν τελικά είσαι ο ρομαντικός τύπος, ο ερωτευμένος νιόπαντρος που εγώ πιστεύω, ή έχεις απλά ένα δημοσιογραφικό απωθημένο που το καλύπτεις έντεχνα κάτω από λογοτεχνικές ερωτήσεις που ζητούν μιαν απάντηση κλισέ;»

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Θέλω να σε ευχαριστήσω ειλικρινά μες από την καρδιά μου για την συμμετοχή σου στην συνέντευξη μας αγαπημένη μου συγγραφέα!

Όσο για το ερώτημά σου, δεν το συνηθίζω ούτε να κρίνω , ούτε να λογοκρίνω Ανθρώπους που εκτιμώ! Κι αυτό, διότι ξέρω εκ των προτέρων την ηθική προσωπικότητα που ο καθένας αντιπροσωπεύει και πάντα συνάδει με το αλληλοσεβασμό στον συνάνθρωπο και κατ’ επέκταση στην λογοτεχνία που είναι η κοινή μας αγάπη!

Όσο για τον σκοπό των ερωτήσεων που θέτω στους συμμετέχοντες, δεν πηγάζουν σαφώς από κάποιο δημοσιογραφικό μου απωθημένο, μα απεναντίας από μια ρομαντική ανάγκη ώστε να έρθουμε πιο κοντά δημιουργοί και αναγνωστικό κοινό και να δούμε τι είναι αυτά που θέλει ο καθένας από την πλευρά του και αντίστοιχα τι μπορεί να προσφέρει για να γίνει ακόμη ισχυρότερος αυτός ο δεσμός.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την συμμετοχή σου συγγραφέα μου Λένα Μαυρουδή Μούλιου!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

4 Σχόλια

 1. Lena Mavroudi Mouliou

  Ευχαριστώ Θεόφιλε για την κουβέντα μας και εσένα Βιβλιο. νετ μου που αγκαλιάζεις όλους μας τόσο ζεστά

  Απάντηση
  • Θεόφιλος Γιαννόπουλος

   Κάθε επιτυχία εύχομαι απο καρδιάς στο λογοτεχνικό σου έργο Λένα!

   Απάντηση
 2. Lena Mavroudi Mouliou

  Και τώρα,τρία χρόνια μετά τούτη την συνέντευξη, να πω πόσο χαρούμενη είμαι που δύο εκδοτικοί ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ και ΟΙ ΠΝΟΕΣ εξέδωσαν όλα μου ΣΧΕΔΟΝ τα βιβλία. Τους ευχαριστώ…

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου