“…όταν ένας συγγραφέας, σέβεται τον εαυτό του, έχει κοπιάσει, μέσα από την προσωπική του ωρίμανση, ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος την αξία των κειμένων του” – Σωτηρία Κυρμανίδου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την λογοτέχνη Σωτηρία Κυρμανίδου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της: Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή μέχρι και τώρα. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την λογοτέχνη Σωτηρία Κυρμανίδου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της:

Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή μέχρι και τώρα. Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Υπηρέτησε και υπηρετεί εθελοντικά φορείς και υπηρεσίες, άτομα και την τοπική κοινωνία. Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (www.imsn.gr) με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, «Φυλλομετρώντας και αναπολώντας» και «Συντροφεύοντας».

Έχει τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως εκπαιδεύτρια φοιτητών. Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένη για λογοτεχνικά θέματα και για να εκθέσει το συγγραφικό της έργο φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το έργο της γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν κριτικές από συγγραφείς, ποιητές και

ανθρώπους των γραμμάτων.΄έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από επιφανείςπροσωπικότητες, (Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αλβανίας,κ. Αναστάσιος, Κική Δημουλά, κ.α.).

Συμμετείχε ως μέλος και ως Πρόεδρος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών-ποιητικών διαγωνισμών. Έχει κληθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα και μέσω του Ε.Κ.Ε.ΒΙ, αλλά και μεμονωμένα προκειμένου να παρουσιάσει το έργο της. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συμμετείχε σε δράση του για τα δικαιώματα του παιδιού, στη Βιβλιοθήκη Σερρών στις 30 Νοεμβρίου 2015.Ορίστηκε μέλος Κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ έκδοσης 2015 (βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους).

Αναφέρεται στη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση.

Διακρίσεις:

Δεύτερο βραβείο ποίησης από την Ένωση Συγγραφέων Νομού Σερρών, 2004.

Τρίτο βραβείο ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008, με το ποίημα “Αγάπη”.

Τιμητική διάκριση Διηγήματος το 2008 από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Δεύτερο βραβείο διηγήματος απ’ την Π.Ε.Λ. το 2009.

Έπαινος από την Π.Ε.Λ., Δελφοί 2011.

Έπαινος διηγήματος στον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό bonsaistories.

Επαίνους για τη συγγραφή παραμυθιών από Δήμο Τρικκαίων, Δήμο Δράμας, Ράδιο Θεσ/νίκης.

Έχει εκδώσει 5 ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία.

Έχει δυο παιδιά, τον Αβραάμ, καθηγητή Πληροφορικής και την Ελένη, Κοιν. Λειτουργό μεμεταπτυχιακές σπουδές και οι δύο. Την ζωή της ομορφαίνει ο μικρός της εγγονός,Δημήτρης.

Τρόποι επικοινωνίας:

sotkirmanidou@yahoo.gr

Στο fb sotiria kyrmanidou

Και επίσης στην ομάδα ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ-ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΟΥ

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις; Νομίζω ότι είναι εσωτερική ανάγκη και παρόρμηση. Δεν το σχεδιάζει κανείς. Έρχεται μια μέρα που όλα σου τα βιώματα, τα συναισθήματα, ο πόνος, η νοσταλγία, η αγάπη είναι σαν τρεχούμενο νερό που πρέπει να βρει ένα «κανάτι» να χωρέσει.
  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Δεν μπορείς να συμβουλέψεις κάποιον και κανέναν. Μπορεί να βλέπεις κάποιο ταλέντο και να υποδείξεις να το καλλιεργήσει. Τίποτε περισσότερο. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του. Αν μου ζητηθεί κάτι περισσότερο, ευχαρίστως να υποδείξω, με σεβασμό και διάκριση.
  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Νομίζω ότι υπηρετώ ταπεινά, αλλά τίμια, ευσυνείδητα την ποίηση και το παραμύθι. Πολλά είδη λόγου δεν τα έχω ακουμπήσει. Θεωρώ δύσκολο να γράψω ένα ογκώδες μυθιστόρημα. Δεν γράφω ποίηση με ρίμα και δεν κατάλαβα ποτέ τα «χαικού»
  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες; Οι αναγνώστες για μένα είναι ιερό κεφάλαιο. Για κάποιον βέβαια που έχει αγαθή προαίρεση. Γιατί υπάρχει κακεντρέχεια, δόλος. Λίγοι, αλλά ευτυχώς υπάρχουν εκφράζονται συνήθως για τα συναισθήματα που γεννώνται μέσα τους από τα δημιουργήματά μου.Σέβομαι απολύτως τις γνώμες των «κριτών» και επιτρέψτε μου έχω το αισθητήριο να κατανοήσω, αν αυτό γίνεται με αγάπη και χωρίς υπολογισμούς και συμφέρον. Όταν ένας συγγραφέας, σέβεται τον εαυτό του, έχει κοπιάσει , μέσα από την προσωπική του ωρίμανση, ξέρει πολύ καλά και ο ίδιος την αξία των κειμένων του.
  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου; Συνήθως ακούω συγκινητικά λόγια, τόσο για την ποίησή μου, που είναι απλή, αλλά λυρική, κατανοητή, όχι εκτενής με πλήθος εικόνων και συναισθημάτων. Άσχημη κριτική δεν δέχθηκα , αλλά με προβλημάτισε που κάποια εκπαιδευτικός πρόσφατα σε βιβλιοπωλείο της πόλης μας, καθ υπόδειξαν της  κυρίας να δει το πρόσφατο παραμύθι μου, έκρινε ακατάλληλη την εικονογράφηση. Καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ κινείται από άλλου είδους  συμπεριφορές, αφού η συγκεκριμένη εικονογράφηση έχει πάρει άριστες κριτικές από τους «επαΐοντες» Οπότε το αφήνεις και φεύγει. Γνωρίζετε άλλωστε , πόσο δύσκολο είναι να παραδεχθείς ότι ο άλλος υπερτερεί και δη στην ίδια πόλη. Φυσικά και δεν με αναπαύει το «ουδείς προφήτης εν τω τόπω αυτού» , αλλά όταν ο ίδιος ο Χριστός εκδιώχθηκε, εμείς τι να περιμένουμε…
  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει; Όταν βλέπω τα χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών και τις ερωτήσεις που μου κάνουν, ή όταν δραματοποιούν τα παραμύθια μου, καταλαβαίνετε ότι η χαρά είναι απερίγραπτη. Το ίδιο γλυκά νιώθω, όταν αντίστοιχα μου περιγράφουν για την ποίησή μου. Είμαι ανθρώπινη και αληθινή και αυτό φαίνεται προς τα έξω. Αυτό εισπράττουν οι γύρω μου. Προσπαθώ να τους προσεγγίζω πάντα με σεβασμό και ποιοτικά. Τα μηνύματά μου είναι ξεκάθαρα, ανθρώπινα και ειδικά μέσω των παραμυθιών στοχεύω στην πρόληψη. Αυτό νομίζω εκτιμάται.
  2. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί; Είμαι πάντα ανοιχτή σε κάθε είδους ερώτηση. Δεν φοβάμαι να πώ αλήθειες όταν μου ζητηθεί. Δεν γίνομαι αγενής, αλλά αυτό που νιώθω , πάντα το λέω. Ποτέ δεν στηρίχθηκα στον ωφελιμισμό, αδιαφορώντας για τις αξίες μου. Οπότε καταλαβαίνετε είμαι ασυμβίβαστη σε θέματα ουσίας και αξιών.
  3. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Πολλοί συγγραφείς σέβονται πρωτίστως τον εαυτό τους και βασανίζουν πολύ το δημιούργημά τους. Άλλοι ίσως χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και επειδή και το «σύστημα» τους ωθεί στο να εκδίδουν, μας δίνουν όχι και τόσο ποιοτικά αναγνώσματα. Αλλά αυτό με το εμπορικό και το ποιοτικό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα.
  4. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι. Θεωρώ επειδή υπηρέτησα τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους, έχω αυξημένη ευθύνη, ενσυναίσθηση και το αίσθημα του δικαίου. Αυτά βέβαια για να τα κουβαλάς, μέσα στους άνυδρους, άδικους και ανθρωποφάγους καιρούς σε φθείρουν. Αλλά ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Αν αγαπάς δεν θα πάψεις ποτέ να αγαπάς και να το δείχνεις.Είμαι εύθικτη, πικραίνομαι εύκολα από την απαξίωση που κάποιος άδικα θα εκφράσει και όταν συναντώ συμπεριφορές που συγκριτικά εγώ ποτέ δεν θα φερόμουν θυμώνω, αλλά είναι περαστικό.
  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Αν εννοείται την επαγγελματική μου καριέρα… είμαι εδώ και έξι χρόνια συνταξιούχος. Δόξα τω Θεώ πορεύθηκα με αξιοπρέπεια και το ότι ακόμη οι άνθρωποι μου εμπιστεύονται τα προβλήματά τους αυτό με χρεώνει με ευθύνη.Το ομορφότερο όνειρο είναι η ίδια η ζωή που μου χαρίστηκε με δυο υπέροχα παιδιά, με τους δικούς μου ανθρώπους δίπλα μου, με τις διακρίσεις που ήρθαν κατά καιρούς για τα δημιουργήματά μου, την αγάπη που εισπράττω γενικώς από το κομμάτι της συγγραφής.Όλα αυτά όμως τα επισκιάζει το γέλιο και τα γλυκά λογάκια του εγγονού μου. Θεωρώ ότι είναι ότι γλυκύτερο να νιώσει ο άνθρωπος, η μεγαλύτερη ευλογία.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου