«…όταν εκθέτουμε τις απόψεις μας και τις ιδέες μας μέσα από τα κείμενα μας, δεν αρέσουμε πάντα σε όλους» – Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο  ανθρώπινη συνέντευξή της! Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της δημιουργού μες από το βιογραφικό της:   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ. Η Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου κατάγεται από την ιστορική οικογένεια του Ιωάννη […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο  ανθρώπινη συνέντευξή της!

Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της δημιουργού μες από το βιογραφικό της:

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ.

Η Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου κατάγεται από την ιστορική οικογένεια του Ιωάννη Γονέμη από την πλευρά του πατέρα της .Ωστόσο η περιουσία της οικογένειάς της δημεύτηκε από κρατικούς λειτουργούς  μεταπολεμικά.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Αυγόρου της επαρχίας Αμμοχώστου στην Κύπρο. Αποφοίτησε απο το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας με υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας και στην συνέχεια παρακολούθησε σπουδές στην Γαλλία.

Υπήρξε μέλος χορευτικού συγκροτήματος και συνεργάστηκε με το ιδιωτικό ραδιόφωνο δημιουργώντας τις δικές της  καθημερινές εκπομπές.

Το 1982 σε επαρχιακά καλλιστεία της Αμμοχώστου πήρε την δεύτερη θέση.

Το 1985 πρωτεύει Παγκύπρια σε εξετάσεις του Κ.Ο.Τ για θέσεις ξεναγών ωστόσο οι θέσεις μοιράζονται με ειδικά κριτήρια και ρουσφέτι.

΄Εχει εκδωσει έξη συλλογές με ποιήματα, διηγήματα, και παραμύθια και έχει αποσπάσει διάφορα παγκόσμια  βραβεία στο εξωτερικό.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε παγκόσμιες συλλογές αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ειρήνη και συνεργασία των λαών.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω για να προσεγγίσω τον αναγνώστη μου, να πυροδοτήσω την φαντασία του και να κινητοποιήσω το συναίσθημα και την λογική του για να τον ταξιδέψω μαζί με τις σκέψεις και τους  ήρωες μου.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να συμβουλέψω κάποιον, να γίνει, η να μην γίνει ποιητής η συγγραφέας. Κάποιος οδηγείται στα μονοπάτια αυτά, μόνο ωθούμενος από μια εσωτερική ανάγκη να εξωτερικεύσει τις ανησυχίες του και να επικοινωνήσει με το κοινό. Θα πρέπει πάντως να είναι διαθέσιμος να αντιμετωπίσει τα υπέρ και τα κατά της δραστηριότητας αυτής.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ το παιδικό παραμύθι και το διήγημα . Δεν έχω ασχοληθεί  με το μυθιστόρημα ακόμα. Ίσως αργότερα. Ωστόσο η ποίηση είναι που μου βγαίνει  πιο αβίαστα και πιο αυθόρμητα  από την ηλικία των έντεκα χρόνων.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες για μένα είναι η παρέα μου. Η συντροφιά μου. Κάθε κριτική από εκείνους είναι ευπρόσδεκτη.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Την εικόνα που έχουν για μένα οι αναγνώστες μου δεν την γνωρίζω. Θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους .

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί που ο λογοτεχνικός χώρος θεωρείται από τους ειδήμονες αποκλειστικό δικαίωμα των εκπαιδευτικών. Είναι λάθος αυτό. Δεν μπορούν όλοι οι φιλόλογοι να γίνουν ποιητές και συγγραφείς.  Ενώ άνθρωποι από διάφορες τάξεις  μπορεί  να έχουν έμφυτο το ταλέντο αυτό και να το καλλιεργήσουν με επιτυχία.

Είναι ευχάριστο που έχω το δικαίωμα να παρουσιάζω τα κείμενα μου στο κοινό και να μην τα κρατάω σε συρτάρια, μόνο για τον εαυτό μου.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Την συγγραφική μου ικανότητα , πρέπει να την βαθμολογήσει το κοινό και οι ειδικοί. Είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Δεν είμαι φιλόλογος και τα κείμενα μου χρειάζονται ίσως περισσότερη επιμέλεια.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν πιστεύω πως κάποιος συγγραφέας η ποιητής , μπορεί να γίνει πολύ  πλούσιος από τις εκδόσεις του εκτός βέβαια από κάποιες εξαιρέσεις παγκόσμιας αναγνώρισης.

Θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι γράφουν, είτε από εσωτερική ανάγκη, είτε γιατί το επιβάλλει το επάγγελμα που κάνουν και τους βοηθά στην επαγγελματική τους ανέλιξη.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Λογικά όταν εκθέτουμε τις απόψεις μας και τις ιδέες μας μέσα από τα κείμενα μας, δεν αρέσουμε πάντα σε όλους. Σίγουρα υπάρχουν και επικριτές μου. Άνθρωποι που με συμπαθούν και άνθρωποι που με αντιπαθούν.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να μην προλάβω  να ολοκληρώσω το έργο μου πριν φύγω από την ζωή. Ασφαλώς όσο ζω ονειρεύομαι , δημιουργώ και προσδοκώ να μου δώσει ο χώρος αυτός και κάποιες χαρές .

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου