τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

«…όταν ο συγγραφέας έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το κενό, τότε θα βρει όλους τους αριθμούς που του χρειάζονται» – Κώστας Δρουγαλάς

«…όταν ο συγγραφέας έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το κενό, τότε θα βρει όλους τους αριθμούς που του χρειάζονται» – Κώστας Δρουγαλάς

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο λογοτέχνης Κώστας Δρουγαλάς , τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ο Κώστας Δρουγαλάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα.

Διηγήματα, ποιήματα, μεταφράσεις και λογοτεχνικές κριτικές του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Εργάζεται ως καθηγητής φιλολογικών μαθημάτων και ως διορθωτής κειμένων.

Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν  Εκδόσεις «Πικραμένος», 2016, Πάτρα

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί είναι μία ανάγκη, όμοια μ’ εκείνη του παιδιού που μένει μόνο του και προσεύχεται ή τραγουδάει για να εξορκίσει το σκοτάδι.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Για τις πολύ ιδιαίτερες στιγμές της συγγραφικής ικανοποίησης. Να το αποφύγει γιατί θα βάλει έναν «μπελά» στο κεφάλι του: η συγγραφή θέλει καθημερινή αφοσίωση και φροντίδα.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ το μυθιστόρημα και τις μεγαλύτερες σε όγκο αφηγήσεις, παρότι έχω ασχοληθεί και με το διήγημα και την ποίηση.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Ίσως κάτι ακόμη πιο σημαντικό: η βουβή προσευχή που στέκεται στην άκρη της πένας.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Οι κριτικές είναι πάντα ενθαρρυντικές, είτε καλές είτε κακές. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε επαρκώς το μυαλό μας, αν δεν γνωρίζουμε τις πολλαπλές οπτικές της ανάγνωσης.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Πως είμαι ένα παιδί της γενιάς της κρίσης, που προσεγγίζει τους ανθρώπους ενός κοινωνικού περιθωρίου που διευρύνεται διαρκώς με τρυφερότητα και κατανόηση.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Όταν ο συγγραφέας έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με το κενό, τότε θα βρει όλους τους αριθμούς που του χρειάζονται.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Είμαι πολύ «καινούργιος» για να προσφέρω μια πολύπλευρη απάντηση, ωστόσο πιστεύω πως οι συγγραφείς που δεν γράφουν από εσωτερική ανάγκη, μοιραία, κάποια στιγμή κατεβαίνουν από το άρμα της λογοτεχνίας.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Όλοι μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στη ζωή επιδιώκουμε τη συνάντηση: το ομορφότερο όνειρο έχει να κάνει με την επίτευξη αυτής της συνάντησης, ο χειρότερος εφιάλτης με τη ματαίωσή της.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Το μεγάλο αχαρτογράφητο ντοστογιεφσκικό ερώτημα: θα σκότωνες ποτέ σου ένα παιδί με φριχτά βασανιστήρια προκειμένου να σώσεις τον κόσμο;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Φίλε μου Κώστα για την όμορφη συνέντευξή σου! Σχετικά με το δύσκολο ερώτημά σου, προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχουν διλλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα κακό σε παιδί, όποιο κι αν ήταν το αντάλλαγμα. Κι αυτό, επειδή πιστεύω πως αν θέλει κάποιος να σώσει τον κόσμο χρειάζεται αυτοθυσία για να αποδείξει πως όντος αγαπά τον αγαθό σκοπό που υπηρετεί. Ειδάλλως, η βία γίνεται τρόπος ζωής μα και μια μόνιμη δικαιολογία για τις άνομες πράξεις μας…

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο theofilosbook@yahoo.gr με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Επιμέλεια κειμένου

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται ως συγγραφέας, ποιητής, αξιολογητής και λογοτεχνικός επιμελητής μυθιστορημάτων, ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και ως αρθρογράφος σε πολιτιστικές ιστοσελίδες. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έργα του συμμετέχουν σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης. "Το Αγκάθινο Στέμμα" από τις εκδόσεις ΕΞΗ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πλοκή, καθώς και για να διαβάσετε δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα: http://ekdoseiseksi.gr/shop/ελληνική-λογοτεχνία/το-αγκαθινο-στεμμα/ Τρόπος επικοινωνίας: www.facebook.com/giannopoulos.theofilos

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Ημερολόγιο 2020

Εκπαιδευτικά βιβλία

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος