Select Page

Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο, της Χαρούλας Βερίγου

Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο, της Χαρούλας Βερίγου

nixtonei fthinoporoΌταν ο ποιητής αποπειράται να γράψει με λόγο πεζό, είναι σχεδόν βέβαιο πως η ιστορία θα θυμίζει ποίημα περισσότερο παρά μυθιστόρημα γραμμένο χωρίς μέτρο κι ομοιοκαταληξία! Η Χαρούλα Βερίγου, μια εξαίρετη σύγχρονη ποιήτρια, καταφέρνει μέσα από το βιβλίο της «Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο» από τις εκδόσεις Φίλντισι, να μαγέψει τον αναγνώστη της με τις εικόνες, το μεστό της λόγο και τα συναισθήματα που γλαφυρά αναδύονται μέσα από τις λέξεις του μυθιστορήματος.

Η Ζωή, μεγαλωμένη σε μια οικογένεια με ιδανικά εντελώς διαφορετικά από της ίδιας, τολμά να νιώσει τον έρωτα και να τον δει στα μάτια του Αλέξανδρου από την πρώτη κιόλας φορά που τον αντίκρυσε. Γεμάτη όνειρα και προσδοκίες πέφτει μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο τοίχος που έχει υψώσει μπροστά της το οικογενειακό της περιβάλλον. Με συντροφιά τη μοναξιά και την απελπισία, μόνη και σχεδόν χωρίς κανένα σύμμαχο προσπαθεί να κρατήσει το όνειρο και τον έρωτα ζωντανό.

Η Χαρούλα Βερίγου, που με μεγάλη βεβαιότητα μπορεί να συμπεράνει κανείς διαβάζοντας την ποίησή της πως είναι ένας άνθρωπος ευαίσθητος, δε θα μπορούσε παρά να διανθίσει το βιβλίο με έντονα λογοτεχνικά στοιχεία τα οποία ομορφαίνουν το λόγο ενώ η ροή της ιστορίας δεν αφήνει κενά και δεν κουράζει τον αναγνώστη. Η αγωνία, ο έρωτας, η προσδοκία αλλά και η καταπίεση, το αίσθημα της απόγνωσης αλλά και γενικότερα οι ανθρώπινοι χαρακτήρες περιγράφονται με πολύ ωραίο τρόπο, με τη γραφή της συγγραφέως να συνδράμει στη ζωντάνια της ιστορίας. Για τους αναγνώστες που έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτού του είδους τις ιστορίες, το βιβλίο «Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο» είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή!

Επιμέλεια κειμένου

4 Σχόλια

 1. Ζωή Δικταίου

  Έχοντας ήδη διανύσει μισό αιώνα ζωής και αξιοποιώντας την πορεία της αντίστροφης μέτρησης, καταλαβαίνω την αξία της αισιοδοξίας, όταν το ρίσκο με φτάνει στην άκρη του γκρεμού. Έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε.Τώρα πια, έχω αγαπήσει τα καρφιά που με πόνεσαν. Θαρρώ πως έγιναν ασημένιες παραμάνες στην καινούρια φορεσιά της καρδιάς. Νιώθω τυχερή επιλέγοντας και τη μοναξιά ως στάση ζωής, γιατί μου επιτρέπει να κρατώ σε εγρήγορση τις αισθήσεις και σίγουρα, με τη μοναδική μουσική ενορχήστρωση που μας προσφέρεται μέσω των στοιχείων της φύσης, άνεμος, νερό, δέντρα, βράχια, βροχή, αυτή η κατάσταση μοιάζει πολυτέλεια και δρόμος φυγής. Κάπως έτσι μου προκύπτει να καταθέτω και την ψυχή μου με λέξεις. Με πολεμούν οι λέξεις, κύριε Θερμογιάννη, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ξενυχτώ πολλές φορές, γράφω, σβήνω, ξαναγράφω, διορθώνω, κι όλο αδιόρθωτη μένω καταλήγοντας πως, μόνο μέσα στην υπέρβαση βρίσκεται η λύτρωση, γιατί έτσι προάγεται το πνεύμα και η ψυχή σε άλλα επίπεδα και υπέρβαση καμιά φορά είναι να μπορούμε να ζούμε και με αυτά που μας πόνεσαν. Ας χτίζουμε γέφυρες, από καρδιά σε καρδιά, μέχρι το φως να αγαπήσει τις πληγές και η νοσταλγία να ξεγελάσει την αδέσποτη θλίψη, Αύριο… όταν θα έχουμε σωθεί από τον εαυτό μας και θα φαντάζει άσυλο ο Έρωτας, να μιλάμε, να συναντιόμαστε, να κοιταζόμαστε στα μάτια και Αύριο συνοδοιπόροι στο φως. Αύριο… συνηθίζω να λέω και να γράφω, Αύριο, όταν η αίγλη και το θαύμα της ζωής θα βιώνεται και θα συντελείται στο νου, όχι μόνο ως ανθρώπινη κατάσταση αλλά και ως αγέννητη αστροφεγγιά της αιωνιότητας, ας είστε εκεί στο δυνατό παρόν. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Είναι γεμάτα καλοσύνη τα επαινετικά σας λόγια κύριε Θερμογιάννη.

  Απάντηση
  • Κώστας Θερμογιάννης

   Σας πολεμούν οι λέξεις!… Τι να πει κανείς και τι να απαντήσει σε αυτό; Πώς να απαντήσει κάποιος σε έναν άνθρωπο που έχει συναίσθηση πως οι λέξεις έχουν ανάγκη να τιθασευτούν; Πόσο αληθινό είναι αυτό που είπατε και πόσο λίγο το έχουμε συνειδητοποιήσει!

   Κυρία Βερίγου, εγώ σας ευχαριστώ διότι μέσα από τα γραπτά σας μας δείχνετε έναν άλλο δρόμο και τρόπο σκέψης, γεμάτο φως και αλήθεια. Να είστε πάντα δημιουργική!

   Απάντηση
 2. Μάχη Τζουγανάκη

  Θέλω να αφήσω και εδώ σε αυτήν την πολύ όμορφη παρουσίαση του Κώστα, την αγάπη μου και τη χαρά μου για αυτό το βιβλίο. Αυτό το Αύριο στο οποίο καταθέτετε την ψυχή σας είναι το Αύριο που φωτίζει, που χαρίζει ελπίδα που δίνει τη δικαίωση της ψυχής. Στο Σήμερα θα σας ευχηθώ να καταγράφετε όλα όσα χωρά η καρδιά σας – και είναι πολλά – για να μπορούμε να διαβάζουμε και να ταξιδεύουμε και εμείς μαζί σας σε κόσμους έγχρωμους και αξιοπρεπείς με ένα σακίδιο στην πλάτη γεμάτο από Αγάπη. Από το πρώτο ποίημα που διάβασα από εσάς…μέχρι τώρα δεν χορταίνω να βουτάω στις λέξεις που σας πολεμούν και να γίνομαι πλουσιότερη.

  Σας εύχομαι από την καρδιά μου εκείνα τα καλά ταξίδια που πρέπει να κάνουν πένες σαν και τη δική σας…να γυρίζουν όλο τον κόσμο και να φωτίζουν εκείνα τα δύσκολα και σκιερά απάτητα μέρη της ψυχής.

  την Αγάπη μου

  Απάντηση
 3. Ζωή Δικταίου

  Φθινόπωρο ήταν, καλή μου Μάχη και κρατώ ακόμη, έντονη την ανάμνηση της τελευταίας άφεγγης λάμψης στα μάτια. Από τότε, έρχεται κάθε φορά το φθινόπωρο, για να υπογραμμίζονται επιθυμίες που δεν έχει νόημα πια να εκδηλωθούν, επιθυμίες που υποκρύπτονται με επιμέλεια σε μια διαρκή αναζήτηση της αυθεντικής ζωής. Έχει γίνει το τοπίο της ψυχής μου, έχει αυτό το κάτι που όλα μιλούν και όλα σωπαίνουν ταυτόχρονα. Στο θρόισμα των φύλλων καταφέρνει να μένει κυρίαρχη η αίσθηση της απουσίας του περιττού και με γοητεύει. Μια βόλτα είναι αρκετή καμιά φορά. Ίσως να έχει συμβεί και σ’ εσένα, ν’ αφήνεις το βλέμμα να γυρίσει πίσω στο χρόνο, πόσο απλά, με τη μυρωδιά της νοτισμένης γης και να αναπολείς, μ’ ένα συναίσθημα θολό, γνωρίζοντας πως τίποτα δεν σε χωρίζει από το φως. Ξεδιπλώνω την ψυχή μου. Αισθάνομαι την ευγένεια, την ευαισθησία, την ανθρωπιά, τη δική σου, τη δική σας, χαρακτηριστικό γνώρισμα σε αυτόν τον όμορφο δικτυακό τόπο και γεμίζω συγκίνηση. Αντιλαμβάνομαι την αγάπη και τη συνοδοιπορία και είναι αληθινός πλούτος ο καλός σου λόγος. Από καρδιάς σ’ ευχαριστώ και εύχομαι στο φως όλες οι σκέψεις σου να δικαιώνονται με αγάπη.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

24.07.2017, 7:30μμ – 24.07.2017, 8:30μμ

Gratini Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ στο δημοτικό σχολείο Γρατινής.
Για τη συγγραφεα θα μιλήσει ο Νίκος Γιασάρης και αποσπάσματα θα διαβάσει η Νικολέτα Άκμπαμπα.
ΠερισσότεραΛιγότερα

26 ενδιαφέρθηκαν  ·  18 θα πάνε
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!