Select Page

Η ειλικρίνεια της Αριάδνης

Η ειλικρίνεια της Αριάδνης

λογοτεχνικό δοκίμιο

Κάθε κριτική κάθε λογοτεχνικού έργου κρύβει μια τεράστια παγίδα στην οποία –συνειδητά ή ασυνείδητα– ακόμη και οι πιο έμπειροι από μας πέφτουν μέσα κατά το μάλλον ή το ήττον. Από την μια υπάρχει ο κίνδυνος για τον κριτικό να καταλήξει να αναπαράγει αυτούσιο το έργο που κρίνεται, λέγοντας απλά αυτό που λέει ήδη το έργο, χωρίς να προσφέρει τίποτα περισσότερο στον αναγνώστη. Σε αυτή την περίπτωση αρκείται σε μια απλή φιλολογική κριτική που θα μιλήσει λίγο για την οφθαλμοφανή τεχνική και για το οφθαλμοφανές περιεχόμενο. Από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος, στην προσπάθεια του να εκφέρει μια ερμηνεία του έργου, να υποστηρίξει θέσεις, να βρει επιδράσεις, κρυμμένα νοήματα, λογοτεχνικά τεχνάσματα εκεί που δεν υπάρχουν. Στην δεύτερη περίπτωση το ίδιο το λογοτεχνικό έργο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και ο κριτικός απλά το χρησιμοποιεί ως μέσο–εργαλείο για να πει αυτά που ο ίδιος θέλει να πει. Ακόμη χειρότερα ο κριτικός πολλές φορές καταντά να προβάλλει τις δικές του ιδέες και επιρροές πάνω σε οτιδήποτε, βάζοντας στην πένα του ποιητή λόγια τα οποία ο ίδιος ο ποιητής δεν τα εννοούσε ποτέ.

Παραδείγματα τέτοιων κριτικών υπάρχουν πάρα πολλά, από κριτικές που περιγράφουν τον δεκαπεντασύλλαβο του ποιήματος, λες και ο αναγνώστης δεν μπορεί να μετρήσει πόσες συλλαβές έχει ο στίχος, μέχρι κριτικής που αρπάζονται από μία λέξη (π.χ ενδίδει) μέσα σε μια ολόκληρη συλλογή για να αναπτύξουν με κάθε λεπτομέρεια τις καβαφικές επιρροές του ποιητή, παραγνωρίζοντας όλες τις υπόλοιπες.

Είναι όντως δύσκολο να περπατήσει κανείς σε αυτό το τεντωμένο σκοινί που λέγεται «κριτική λογοτεχνικού έργου». Τα όρια που χωρίζουν την προθετικότητα του συγγραφέα από το καθεαυτό κείμενο και την ερμηνεία του αναγνώστη είναι δυσδιάκριτα και σε αρκετές περιπτώσεις ηθελημένως ανύπαρκτα. Σε αυτή τη δυσκολία επιτείνει το γεγονός πως και τα ίδια τα λογοτεχνικά έργα (οι ποιητικές συλλογές εν προκειμένω) δυσχεραίνουν την επικοινωνία μεταξύ των τριών παραγόντων δημιουργός-κείμενο-αναγνώστης. Εφόσον ο αναγνώστης πλέον συντελεί στην πραγμάτωση του νοήματος, αυτό σημαίνει πως κάθε ερμηνεία νομιμοποιείται και σε τελική ανάλυση το κείμενο λέει ό,τι ο αναγνώστης θέλει να λέει ή θέλει να ακούσει.

Όπως πολύ εύστοχα περιγράφει ο Όσκαρ Ουάιλντ στο δοκίμιο του «Ο κριτικός ως Λογοτέχνης», η κριτική οφείλει να είναι μια μορφή τέχνης, δηλαδή να μην εμμένει αναμασώντας, ούτε να αερολογεί ερμηνεύοντας το κείμενο το οποίο θέτει προς κρίσιν αλλά να δημιουργεί πάνω σε αυτό. 

Θεσσαλονίκη 2014
ISBN: 978-618-81129-7-1
εκδόσεις "το βιβλίο"

Το έργο λοιπόν της κριτικής είναι σημαντικό και δύσκολο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια αξιόλογη ποιητική συλλογή όπως αυτή του Πέτρου Θεοδωρίδη «Ακόμη και η Αριάδνη ήταν ψέμα».

Για όποιον θέλει να μάθει αν ο Πέτρος Θεοδωρίδης γράφει σε δεκαπεντασύλλαβο ή ενδεκασύλλαβο, αν χρησιμοποιεί ελεύθερο στίχο ή ομοιοκαταληξία, αν η ποίηση του είναι ερωτική ή πολιτική ή μεταφυσική ή ποιες είναι οι επιρροές του, τότε δεν έχει παρά να διαβάσει την ίδια τη συλλογή. Η συλλογή μιλάει για τον εαυτό της καλύτερα από οποιαδήποτε κριτική. Η ποίηση του Πέτρου Θεοδωρίδη δεν χρειάζεται κανένα δεκανίκι από κανένα κριτικό, προκειμένου να αναλύσει τα κρυμμένα νοήματα και τις διφορούμενες διατυπώσεις. Αυτό που θέλει να το πει το λέει.  Όταν θέλει να μιλήσει μελαγχολικά, μιλάει μελαγχολικά. Όταν θέλει να μιλήσει πολιτικά, μιλάει πολιτικά. Όταν θέλει να μιλήσει ερωτικά μιλάει ερωτικά. Τόσο απλά.

Η απλότητα και η  ευθύτητα της συλλογής δεν είναι ένδειξη ευκολίας και προχειρότητας. Η συλλογή είναι προσεγμένη τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την τεχνική. Η επιλογή των λέξεων δεν είναι τυχαία, ούτε και η επιλογή του εκάστοτε είδους που επιλέγεται. Πεζός λόγος, ελεύθερος στίχος, παραδοσιακή ομοιοκαταληξία, όλα συνεισφέρουν στην απόδοση και την πραγμάτωση του νοήματος μέσα στο ίδιο το ποίημα.

Αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την ποιητική συλλογή: ευελιξία και πολυπρισματικότητα. Η συλλογή «Ακόμη κι η Αριάδνη ήταν ψέμα» δεν είναι μονοδιάστατη. Αντίθετα προσπαθεί να συνδιαλεχθεί σχεδόν με κάθε ρεύμα που υφίσταται σήμερα στην λογοτεχνία. Ο Πέτρος Θεοδωρίδης ανοίγει διάλογο τόσο με τον ελεύθερο στίχο, με τον πεζό λόγο με τις σύντομες ποιητικές του παρεμβάσεις αλλά και με το μέτρο και την ομοιοκαταληξία.

Μέσα στην συλλογή υπάρχει το πολιτικό-καταγγελτικό στοιχείο, το μελαγχολικό, το ερωτικό, το αυτο-κριτικό, όχι ως «ξέμπαρκα στοιχεία» αλλά ως οργανική ενότητα. Κάποιος θα μπορούσε να το ερμηνεύσει ως μία προσπάθεια πειραματισμού για την ανεύρεση μιας ταυτότητας, αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο πειραματισμός οδηγεί περισσότερο στην διάνοιξη των δυνατοτήτων του ποιητικού λόγου, παρά στην απόρριψη επιλογών μέχρι την ανεύρεση της μίας ταυτότητας.

Η ποίηση του Πέτρου Θεοδωρίδη ακροβατεί, πιστεύω με επιτυχία. Ακριβώς αυτό είναι και το στοίχημα της εποχής μας, το στοίχημα το οποίο κάθε ποιητής και κάθε ποιητική συλλογή αναλαμβάνει: Να ισορροπήσει μεταξύ του αγοραίου, του φθηνού και του απλοϊκού (τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού του lifestyle που κυριαρχούσε από το 80 μέχρι και τις αρχές της κρίσης) από την μια και της δηθενιάς, του ελιτισμού και του σνομπισμού (τα βασικά χαρακτηριστικά της νομενκλατούρας της υψηλής λογοτεχνίας και του υψηλού πολιτισμού).  Καταφέρνει να είναι απλή και προσιτή χωρίς να είναι απλοϊκή και φθηνή. Καταφέρνει να είναι πολυδιάστατη και βαθιά χωρίς να απευθύνεται μόνο στην ελίτ.

Ποιητικές συλλογές σαν την «Ακόμη κι η Αριάδνη ήταν ψέμα» με γεμίζουν με ελπίδα για το ποιητικό μέλλον αυτού του τόπου. Είναι στην ουσία η αρχή μιας στροφής και παράλληλα μιας σύγκλισης των δύο στοιχείων που στην σύγχρονη εποχή έχουν πάρει αντίθετες κατεύθυνσης. Έχοντας τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση, αυτή η συλλογή με την ευρύτητά της είναι ένα κάλεσμα για επαναπροσδιορισμό κι επανεξέταση του ερωτήματος «Τι είναι τελικά η ποίηση;»

του Ανδρέα Αντωνίου

Τη συλλογή ποιημάτων "όταν συναντηθούμε ξανά" μπορείτε να την "κατεβάσετε" ελεύθερα από εδώ ή να τη διαβάσετε online εδώ.

 

ποιητήςΠέτρος Θεοδωρίδης | εκδόσεις το βιβλίο | είδος: ποίηση| σελίδες: 80

επιμέλεια - σελιδοποίηση: Δήμος Χλωπτσιούδης | ISBN: 978-618-81129-7-1

Επιμέλεια κειμένου

Δήμος Χλωπτσιούδης

Ο Δήμος Χλωπτσιούδης είναι φιλόλογος και ποιητής. Γράφει δοκίμια και κριτικές ποίησης παρακολουθώντας τις νέες τάσεις στην Τέχνη. Ασχολείται με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων. Έχει συγγράψει ιστορικές και κοινωνικές μελέτες. Άρθρα (πολιτικά, εκπαιδευτικά, λογοτεχνικά) του δημοσιεύονται στο site tovivlio.net, στο tvxs.gr, στα "Ενθέματα" της Κυριακάτικης Αυγής κ.ά. Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές συλλογές: «η οργή της πεταλούδας» (2013), «κατάστιχα» (2014) και «ακατάλληλο» (2016). Έχει συγγράψει τα πολιτικά δοκίμια βιβλία «η δημαγωγία της δημοκρατίας» (2009), «Τοπική Αυτοδιοίκηση, προοπτικές ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών» (δοκιμιακή μελέτη, 2011), και «η μεσαία τάξη στην αγχόνη της κρίσης» (2014). Επίσης, έχει εκδόσει τη συλλογή κοινωνικών δοκιμίων «7 δοκίμια» (2013).

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

242 ενδιαφέρθηκαν  ·  102 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!