“…το κάθε ποίημα διαλέγει μόνο του τον τόπο και τον χρόνο…” – Δημήτρης Παπακωνσταντίνου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Βιογραφικό “Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λάρισα, όμως μένει μόνιμα στην Κοζάνη, όπου εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Γράφει ποίηση, πεζογραφία και κριτικές πάνω σε έργα άλλων δημιουργών. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Βιογραφικό

“Ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λάρισα, όμως μένει μόνιμα στην Κοζάνη, όπου εργάζεται ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Γράφει ποίηση, πεζογραφία και κριτικές πάνω σε έργα άλλων δημιουργών. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έργα του έχουν αποσπάσει βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.”

Πηγή/Αναλυτικό βιογραφικό:http://www.biblionet.gr/author/114123/Δημήτρης_Παπακωνσταντίνου

Ερωτηματολόγιο για Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Είναι μια επιτακτική ανάγκη, κάτι σαν πείνα ή δίψα. Γράφω γιατί έτσι εκφράζομαι κι επικοινωνώ. Το κάθε ποίημα διαλέγει μόνο του τον τόπο και τον χρόνο. Εγώ απλώς υπακούω σ` αυτό που κάθε φορά αναδύεται και με συγκλονίζει.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν μπορώ να συμβουλεύσω κάποιον να γίνει ποιητής. Δεν έχει νόημα αυτή η συμβουλή. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει τι έχει μέσα του. Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να τον συμβουλεύσω να μη γίνει. Θα ήταν μια συμβουλή εξίσου άσκοπη. Αυτός που έχει ανάγκη να γράψει, θα βρει τον τρόπο και τον δρόμο του. Ακόμα κι αν είναι δεμένος στον κορμό ενός δέντρου, θα γράψει!

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Νιώθω ότι ανήκω στον χώρο της ποίησης. Έγραψα βέβαια και δυο νουβέλες, αλλά ξέρω πως η ψυχή μου ανήκει στην ποίηση. Δεν έχω την υπομονή που απαιτεί η συγγραφή ενός μυθιστορήματος.

  1. Σε ποιον εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Αντί να αναφερθώ σε ονόματα, θα ήθελα να μιλήσω για τα γνωρίσματα του καλού εκδότη. Ο καλός εκδότης, νοιάζεται για το βιβλίο σου και το αντιμετωπίζει ως πνευματικό αγαθό κι έπειτα ως εμπόρευμα. Είναι λεπτολόγος και μερακλής. Το αγαπάει το βιβλίο και το καμαρώνει. Το θέλει αψεγάδιαστο. Το θέλει παντού! Είναι επινοητικός και δραστήριος και αγωνίζεται μαζί σου για την διακίνησή του. Δεν υπάρχουν πολλοί με αυτά τα γνωρίσματα, φίλε μου.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες συγκροτούν την πιο μεγάλη και την πιο αυστηρή κριτική επιτροπή. Λέμε καμιά φορά πως ο χρόνος είναι ο μέγας κριτής. Ακριβολογώντας, εννοούμε πως ο μέγας κριτής είναι οι αναγνώστες, σε βάθος χρόνου.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Μέχρι στιγμής άκουσα πολύ ενθαρρυντικά σχόλια. Άκουσα επαίνους που με έκαναν να κοκκινίσω από ντροπή. Τα πιο συγκινητικά λόγια μου τα είπε κάποια κυρία που “έκλαψε με μαύρο δάκρυ”, διαβάζοντας ένα ποίημά μου αφιερωμένο στη μητέρα μου που πια δε ζει. Είχε χάσει κι αυτή τη δική της μητέρα εκείνο το διάστημα. Όταν οι αναγνώστες έχουν κοινά βιώματα, είναι λογικό να ανακαλύπτουν στους στίχους μου ένα κομμάτι της δικής τους ψυχής. Αρνητικά σχόλια δεν άκουσα κι ανησυχώ. Λες να τα είπαν πίσω από την πλάτη μου;

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Ονειρεύομαι μια εποχή στην οποία η ποίηση θα αποκτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει. Στις μέρες μας, το αναγνωστικό κοινό είναι απελπιστικά περιορισμένο. Ο κόσμος γενικά δε διαβάζει. Τα μυθιστορήματα έχουν περισσότερη ζήτηση. Η ποίηση θεωρείται “δύσκολη” ή “εκτός πραγματικότητας”. Το παράξενο είναι ότι αυτήν η άποψη εκφράζεται συχνά από ανθρώπους, που έχουν να διαβάσουν ποίηση από την εποχή που ήταν μαθητές στο λύκειο. Την απορρίπτουν, χωρίς να έχουν διαβάσει. Είναι λυπηρό να παρουσιάζεις τη νέα σου ποιητική συλλογή και να συγκεντρώνονται μετά από προσπάθειες εβδομάδων το πολύ 30 άνθρωποι, ομότεχνοι στην πλειοψηφία τους. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από οτιδήποτε, είναι η σκέψη πως η ποίηση γράφεται από ποιητές και διαβάζεται μόνο από ποιητές. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Χρειαζόμαστε ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτό που μου αρέσει πολύ, είναι η εμφάνιση στον χώρο νέων παιδιών. Μου αρέσει να βλέπω νεαρούς να αγαπούν την ποίηση και να προσπαθούν. Η παρουσία τους με γεμίζει ελπίδες.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Η πιο ανεπιθύμητη ερώτηση είναι “πόσα ποιήματα γράφεις τη μέρα”; Δε μισώ την ερώτηση, αλλά το γεγονός ότι δε μπορώ να κρύψω τη δυσαρέσκειά μου εκείνη τη στιγμή. Είμαι βέβαιος πως εκείνη τη στιγμή έχει σχηματιστεί αυτόματα μια πολύ χαρακτηριστική γκριμάτσα στο πρόσωπό μου, που με εκθέτει. Όσες φορές μου έτυχε να ακούσω αυτή την ερώτηση, διασκεδάζω τις εντυπώσεις με αμήχανα χαμόγελα.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Ειλικρινά, δεν έχω νιώσει πως κάποιοι με αντιπαθούν. Ή ήμουν μέχρι τώρα πολύ τυχερός ή δεν έχω ανέβει αρκετά ψηλά. Πιστεύω πως ζήλια βλέπει κανείς όταν γίνεται πολύ γνωστός. Έχω συναντήσει πολύ αξιόλογους ανθρώπους που τους σέβομαι με όλη τη σημασία της λέξης. Βρήκα στους λογοτεχνικούς κύκλους πολλούς ανθρώπους που κέρδισαν τη συμπάθειά μου μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Θα έλεγα πως η ποίηση είναι μια  “μια διαρκής μαθητεία”, “μια ισόβια θητεία” κι όχι καριέρα. Μη φανταστείς πως αυτό το λέω για να φανώ σεμνός. Έχω κι εγώ όνειρα και προσδοκίες, όπως ο κάθε ζωντανός άνθρωπος. Η απόλυτη φαντασίωση κάθε ποιητή είναι η εξής: Είσαι σε μια πόλη μακρινή, που δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ ως τώρα κι επάνω που βαδίζεις αμέριμνος στο πάρκο, βλέπεις κάποιον καθισμένο σε κάποιο παγκάκι να διαβάζει ήσυχα – ήσυχα το βιβλίο σου! Μπορείς να φανταστείς πόση συγκίνηση, πόσο δάκρυ σηκώνει αυτή η εικόνα; Mε ρωτάς όμως και για τον χειρότερο εφιάλτη μου… Δεν θα έλεγα πως υπάρχουν εφιάλτες στην ποίηση. Ίσως κάποιες πίκρες, κάποιες απογοητεύσεις. Να, θα σου πω κάτι που έγινε στ` αλήθεια. Μπήκα κάποτε σε κάποιο μεγάλο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, (ας μη λέμε ονόματα), και ζήτησα ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Ο υπάλληλος με πολλή φιλοτιμία έσπευσε να με εξυπηρετήσει. Αφού έψαξε πάνω κάτω τα ράφια για δεκαπέντε λεπτά, του είπα: “Mην κουράζεσαι άδικα! Δεν θα το αγόραζα έτσι κι αλλιώς… Έχω από δαύτο πολλά αντίτυπα στο σπίτι! Το δικό μου βιβλίο αναζητούσα! Ένας θεός ξέρει πού είναι θαμμένο!” Η χειρότερη απογοήτευση είναι η αφάνεια. Δεν ξέρω, αν συμφωνείς, φίλε μου!

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου